Mer solenergi i Kolbäck, Västmanland

Möt två nöjda elproducenter

”Nä, nu slutar vi snacka” resonerade Aila och Sven Johansson i Kolbäck i Västmanland. Sagt och gjort – nu är man solfarmare på riktigt. Med en betydligt lägre elkostnad. Med alla tak, i rätt riktning, nyttjade så räknar man med att nästan täcka upp hela årsförbrukningen.

”Vi hade dividerat under ett par års tid. Dels utifrån dyra elräkningar, men också hur vi kan bli mer miljövänliga i vår vardag. Vi har komposterat under väldigt lång tid, egentligen långt innan det blev allmänt brukligt att göra det, vi har bergvärme också så det här blev ett naturligt nästa steg från det. Tidigare har vi varit inne på vindkraft vilket har varit svårt att realisera, men nu är ju solceller betydligt mer tillgängligt så det blev jättebra lösning för oss”, förklarar Aila.

Trygghet och långsiktighet i investeringen

Utifrån det slutgiltiga beslutet att gå med solceller på taket så börjande man ta in offerter. ”Vi fick in fyra, den femte leverantören återkom aldrig. Det avgörande för oss blev dock inte kostnaden i sig. Solkraft Sverige var inte billigast, men det fanns andra bidragande värden till varför vi valde dom. Ulf Bergström på Solkraft tog sig tid och kunde på ett väldigt bra sätt förklara hur allting fungerar. Det skapar en trygghet och seriositet som är viktigt för oss”, menar Aila.

Utifrån projektering och förarbete så blev det en smidig installation. ”Den gick suveränt”, förklarar Aila. Den numer pensionerade IT-ansvarige är van vid att tekniken ofta strular. ”Några skruvar saknades, men det löstes dagen därpå. Killarna var verkligen superproffsiga och trevliga”. Ett litet problem med uppkopplingen mot nätverket uppstod i efterhand, men även där hanterades problemet på bästa möjliga sätt.

Efter färdig driftsättning så har nu ett nytt promenadstråk skapats i området, många intresserade grannar stannar till. Vårt tips för dom som är nyfikna på solceller är att sätta sig in i hur det fungerar och hur leverantören kan skapa en lösning utifrån ens egna förutsättningar. ”Ta inte första bästa offert”, man bör se det på lång sikt. En hög servicegrad och ansvarstagande även efter installation från Solkrafts sida bekräftar att vi har gjort rätt val, menar Aila.

Anläggningsfakta

Antal paneler: 42 st
Växelriktare: SolarEdge
Panel: 325W Trina Solar
Installerad effekt: 13,65 kW
Årlig produktion: 12 500 kWh

Aila och Sven i Kolbäck