Tanka elbilen med solenergi från taket

Artikel skriven av Ulf Wengeler

Den kraftiga tillväxten inom elbilar och laddhybrider fortsätter. Redan nu är var tredje försåld bil i Sverige en elbil eller laddhybrid. Elbilar och laddhybrider vinner alltmer terräng, men de är inte några nya uppfinningar. Redan år 1900 lanserade Ferdinand Porsche en hybridbil med en förbränningsmotor som drev två elmotorer som i sin tur drev framhjulen. De dominerade vägarna i USA fram till runt år 1915.

ELBILENS HISTORIA
År 1971 kördes den första bilen på månen med el och ungefär vid denna tid började det även lanseras golfbilar som drevs av el. I början av 1990-talet krävde Kalifornien att biltillverkarna skulle erbjuda en viss andel Zero Emission Vehicles. Det ledde till en rad nya modeller av elbilar.

Svenska Nutek genomförde i början av 1990-talet en elbilsupphandling i Sverige. Många av dessa elbilar rullar faktiskt fortfarande på våra vägar.

ELBILEN OCH LADDHYBRIDER UNDER 2000-TALET
I början av 2000-talet ökade intresset för elbilar i takt med en allt intensivare klimatdebatt. Hybridtekniken började lanseras igen. Lätta och energitäta litiumjonbatterier utvecklades inom hemelektroniken och lämpade sig även för elbilar och laddhybrider. År 2005 korades för första gången en laddhybrid till Årets Bil och år 2010 premierades en renodlad elbil med samma titel.

FLER NYREGISTRERADE LADDBARA BILAR ÄN FOSSILDRIVNA BILAR
År 2020 blev ett mycket starkt tillväxtår för elbilar i Sverige, enligt statistik från Bil Sweden. Av alla nyregistrerade bilar var 9,6 procent rena elbilar och 22,6 procent laddhybrider, vilket skall jämföras med år 2019 där motsvarande siffror var 4,4 respektive 7 procent.

Även december månad 2020 slogs rekord – nära 20 procent av registreringarna var elbilar och för laddhybriderna låg motsvarande siffra på strax över 30 procent. Sammantaget utgör laddbara bilar en betydligt större andel av nyregistreringarna än bensin- och dieselbilarna, som tillsammans stod för dryga 40 procent.

SVENSKT EU-REKORD I ANTAL NYREGISTRERADE LADDBARA BILAR
Idag utmärker sig Sverige med högst andel laddbara bilar bland nyregistreringar inom EU, och låg på plats 3 i Europa under 2020 års nio första månader, enligt Bil Sweden. Den mest sålda elbilen under 2020 var VW ID.3. Trots att de första leveranserna inte kom igång förrän i september 2020 nyregistrerades strax över 4 000 exemplar innan årets slut, varav drygt 2 500 bara under december månad. Det är första gången som en elbil är den enskilt mest registrerade bilen under en månad.

SOLCELLER SOM LADDAR ELBILAR OCH LADDHYBRIDER
För solceller innebär den starka tillväxten av elbilar och laddhybrider goda nyheter. Att installera solceller på taket, som med överskottselen laddar ett energilager och som under natten laddar elbilen, ger synergier. När familjen på morgonen skall till skola och jobb är elbilen eller laddhybriden fulladdad tack vare solcellerna på taket. Energilagret innehåller ett laddbart batteri som kan laddas med den solel som hushållet inte använder. Så kombinationen solceller, elbilen och energilagrets laddbara batteri är en riktigt bra och klimatsmart kombination.

HEMMALADDNING FRÅN SOLCELLER PÅ VILLATAK
Idag satsar allt fler villaägare på både solceller och laddlösning för elbil hemma i form av en laddbox, som ju bara är ytterligare ett uttag i huset från vilken solelen kan tankas ut. Men att både installera solceller och köpa elbil är förstås en stor ekonomisk investering. Det råder dock inga tvivel om att investeringen ger god ekonomisk avkastning redan efter några år.

UNDVIK FALLGROPAR – SYNA SOLCELLSLEVERANTÖRERNA
Allt fler ledande solcellsföretag erbjuder numera kompletta lösningar – t ex solcellsanläggningar, laddbara energilager, elbilsladdning och smart elteknik – till företag, privata fastighetsbolag och villaägare. För att lyckas med denna typ av övergripande och kompletta lösningar krävs mer än att montera solpaneler och dra kablar från taket ner till växelriktare och elmätare. Den kompetens som krävs innebär en gedigen kunskap och erfarenhet – inte minst från installations- och entreprenadområdet.

VÄLJ SOLCELLSLEVERANTÖR MED KUNSKAP OM ENTREPRENAD
Där brister oftast kunskapen hos mindre solcellsföretag, som varken har ett bredare installationskunnande eller erfarenhet från stora entreprenader. Därför blir det allt viktigare att syna en solcellsleverantör i sömmarna och säkerställa att erforderlig kunskap och kompetens finns när det gäller totalentreprenader, där både solceller, elbilsladdare, batterilager och smart energiteknik ingår.

GODA REFERENSER
Förutom kunskapen är förstås goda referenser en plusfaktor, vilket hjälper till att välja den bästa leverantören av de mest klimatsmarta och prisvärda kombinationen av solcellsteknik, laddlösningar och elbilar.