Mot alla odds – en viktig berättelse om fotboll och förändring

Vill man skapa förändring måste man göra något. Därför sponsrar vi Götaholms Bollklubbs P05-lag med 10 000 kr. Varför just det fotbollslaget? Jo, för att det leds av en tränare SOM GÖR NÅGOT. Han heter Adam Reggiani och vi blev helt tagna av hans engagemang och berättelse. Vi hoppas att även du vill ta del av hans story här nedan och att fler än vi lyssnar på Adams vädjan om stöd till en satsning som förändrar liv.

Hej, jag heter Adam! Jag arbetar inom skolan och är dessutom fotbollstränare. För fyra år sedan startade jag ett projekt med ungdomar från Göteborgsförorterna Kortedala och Bergsjön. På skolan där jag arbetar hade vi då stora problem med hög frånvaro och ungdomskriminalitet. Därför föddes min idé att starta ett fotbollslag och därigenom få ungdomarna att göra något annat än att hänga på torgen.

Jag fick ihop ett antal ungdomar som har en sak gemensamt. De kommer från tuffa hemförhållanden med allt från kriminalitet och missbruk till utanförskap och ekonomiska problem. Laget behövde givetvis en klubb. Mitt val föll på Götaholms BK eftersom de håller till i Gamlestaden. Det innebär att ungdomarna bara måste åka några hållplatser från sina områden men ändå kommer till ett område som de vanligtvis inte rör sig i.

Min plan var att mycket av den tuffa attityden skulle rinna av när ungdomarna lämnade sina egna kvarter. Och det har verkligen fungerat. Det ömsesidiga förtroendet mellan mig och spelarna har växt sig mycket starkt. Idag är jag inte bara deras lärare och tränare utan även den vuxna förebild som träffar dem mellan 08:00-20:00 och har en viktig roll i deras uppfostran.

När vi startade hade väldigt få av ungdomarna spelat i en förening tidigare och vi fick inledningsvis lägga träningen på en mycket grundläggande nivå. Idag har laget tränat tillsammans i fyra år och under denna tid har vi utvecklats enormt. Med väldigt små medel och mycket träning har vi redan kommit längre än vi trodde var möjligt.

Vi är ett respekterat lag inom P05 som vunnit över alla akademilag från Göteborg och vi lockar nu spelare från många förorter runt staden. En av våra spelare har redan gått vidare till IFK Göteborgs Akademi och vi har spelat i Danmark tre gånger (för många spelare den första resan utanför Sverige). 2019 tog killarna det hela till en annan nivå då vi placerade oss på 3 av 5 turneringar med vinsten i Quality Cup som främsta merit. Och kanske viktigast av allt. Spelarna har nu hög närvaro i skolan och godkända betyg i så gott som alla ämnen! De har visat att med vilja och hårt jobb kan man gå hela vägen.

Målen för 2020 är högt ställda. Killarna blir 15 år och med kommande uttagningar till stadslag och landslag vill de satsa på allvar. Samtidigt har deras situation knappast förändrats, de lever fortfarande i ett samhälle med droger och kriminalitet runt hörnet. Grupptrycket är stort och i denna ålder är det lätt att dras med i fel riktning. Fotbollen är en livsviktig hjälp i denna svåra balansgång.

Alla i laget sliter med att sälja bingolotter och kakor för att få ihop pengar till matchkläder och turneringar men vi behöver ytterligare stöd för att lyckas med vår satsning. Vi behöver helt enkelt sponsorer. Vill och kan du som företagare eller privatperson sponsra oss finns det ingen summa som är för liten. Kontakta mig gärna via mejl adam.reggiani@icloud.com så berättar jag mer.

Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla fina människor som redan idag finns runt laget och stöttar oss på olika sätt. Er hjälp är ovärderlig!

God Jul och Gott Nytt År önskar Adam och alla spelare i Götaholms BK P05!

PS. Vi formar inte bara fotbollsspelare utan också människor som skall ta hand om oss och våra barn i framtiden. Vi representerar Sverige men vi kommer från världens alla hörn. DS.