Kungsbergskyrkan hämtar sin kraft från ovan

När Åmåls missionsförsamling beslutade sig för att renovera taket på Kungsbergskyrkan valde man att samtidigt montera dit solceller. I samarbete med Solkraft Sverige får nu kyrkan delar av sin energi, direkt från himlen.

Renoveringen av Kungsbergskyrkans tak genomfördes helt ideellt med hjälp av församlingsmedlemmar. En av ”takläggarna” var pastor Peter Landälv som menar att investeringen i solceller känns toppen.

– Det känns bra att pengarna vi sparade på att själva lägga om taket istället gick till en långsiktig satsning på en klimatsmart energilösning som delvis gör oss självförsörjande. Vi placerar hellre pengarna på taket, än i osäkra fonder, menar Peter Landälv.

Kyrkor genererar energi

Idén om att använda kyrkans tak till solpaneler kom ursprungligen från Lisbeth Vestlund, säljare på Solkraft Sverige. Efter en tids nära samarbete är Lisbeth glad att installationen är klar och att de drygt 100 solpanelerna äntligen kickat igång sin produktion.

– När jag hörde att kyrkans tak behövde läggas om tänkte jag direkt att det vore en god idé med solenergi. Verksamheten i kyrkor förbrukar relativt mycket energi och jag vet att många församlingar månar mycket om miljöfrågor. Det är så roligt att vi nu rott detta i land, säger Lisbeth.

Lysande samarbete med Solkraft

Den installerade effekten av de 109 stycken 300 watts solpanelerna från JA Solar beräknas uppgå till cirka 33 000 KWh per år. Det motsvarar – som jämförelse – den totala energiförbrukningen hos två normalstora villor och förväntas täcka runt hälften av kyrkans energiförbrukning. Via en hemsida kan församlingen i realtid se och följa hur mycket energi anläggningen producerar, ända ner på enskild panelnivå. Peter Landälv rekommenderar den som funderar på att skaffa solceller att göra slag i saken.

– Jag är övertygad om att vi gjort en smart investering, på många olika sätt. Solen fortsätter att lysa och inom en tio-årsperiod har vi garanterat fått pengarna tillbaka. Samarbetet med Solkraft Sverige har varit tryggt och enkelt och vi uppskattar all hjälp vi fått. Att montera solceller på Kungsbergskyrkan var helt enkelt en strålande idé.