Förstå begrepp som stödtjänster, aggregator och arbitrage

Vad är aggregatorföretag, stödtjänster, Virtual Power Plant (VPP), elprisarbitrage och peak shaving? För den som kliver in i den snabbrörliga världen av förnybar energi och batterilagring kan begreppen kännas som en djungel. Experterna på Solkraft Sverige reder ut begreppen som du bör känna till när du skaffar solceller med batterilager och stödtjänster.

Aggregatorföretaget är den viktiga mellanhanden

Aggregatorföretag är en central del av det moderna energilandskapet. Christian Brandin, försäljningschef på Solkraft Sverige, förklarar: ”Aggregatorföretag fungerar som mellanhand mellan privatpersoner och företag med batterilager och elnätet. De samordnar och optimerar användningen av batterilager för att bidra till en stabilare och mer effektiv elförsörjning.”

Stödtjänster bidrar till stabilitet och pålitlighet

Stödtjänster, å andra sidan, är de tjänster som erbjuds av batterilager till elnätet för att bidra till dess stabilitet och pålitlighet. Peter Olsen, VD på Solkraft Sverige, utvecklar detta: ”Stödtjänster kan innefatta allt från att balansera utbud och efterfrågan på el till att bidra till frekvensreglering och spänningskontroll. Den som stöttar elnätet med sin batterikapacitet kan få generös statlig ersättning för detta.”

En Virtual Power Plant (VPP) samlar kraften

En Virtual Power Plant (VPP) är en sammanslutning av olika energianläggningar, inklusive solceller och batterilager, som styrs centralt för att fungera som ett virtuellt kraftverk. ”Genom att ansluta sig till en VPP kan enskilda solcellsanläggningar och batterilager samverka för att leverera en sammanlagd större kapacitet och bidra till att balansera elnätet,” förklarar Olsen.

Elprisarbitrage maximerar avkastningen

Elprisarbitrage är en strategi där batterilager används för att utnyttja skillnader i elpriser mellan olika tidpunkter på dygnet. ”Genom att lagra billig el när priserna är låga och sälja den när priserna är höga kan man dra nytta av dessa prisskillnader och maximera sin ekonomiska avkastning,” förklarar Brandin.

Peak Shaving Stödtjänster

Peak shaving jämnar ut belastningen

Peak shaving är en annan viktig funktion för batterilager där de används för att minska toppbelastningen på elnätet under perioder med hög efterfrågan. ”Genom att lagra överskott av energi när efterfrågan är låg och sedan använda den när efterfrågan är hög kan batterilager bidra till att jämna ut belastningen på elnätet och undvika överbelastning och strömavbrott. Det kan även vara ett sätt att minska sina elkostnader eftersom du undviker att köpa el när den är som dyrast,” säger Olsen.

Vi gör det enkelt, tryggt och lönsamt

Med dessa förklaringar av de viktigaste begreppen inom förnybar energi och batterilagring är det tydligt att en djupare förståelse för dessa termer kan vara avgörande för att fatta välgrundade beslut när man väljer att investera i solceller med batterilager. ”Vi på Solkraft Sverige är här för att guida våra kunder genom denna komplexa men spännande värld,” säger Brandin. ”Genom att erbjuda skräddarsydda lösningar och kontinuerlig support strävar vi efter att göra övergången till förnybar energi så enkel, trygg och lönsam som möjligt för våra kunder.”

Boka fri rådgivning och hembesök

Låt oss berätta mer om hur stödtjänster till Svenska kraftnät gör solceller med batterilösning för energilagring till en extremt hållbar investering med kort återbetalningstid och god avkastning. Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag så undersöker vi din fastighets förutsättningar, svarar på dina frågor och tar fram en konkurrenskraftig offert!