Hur fungerar solceller?

Solpanel | Optimerare | Växelriktare | Solenergi

Så fungerar solceller

1. Solen skiner
Solljuset skiner på solcellen och skapar en elektrisk spänning. Genom att koppla en ledning mellan cellens fram- och baksida kan man utvinna elenergi, ström.

2. Solpaneler producerar el
Sammankopplade i större enheter blir solcellerna till takpaneler och dagsljuset får solpanelerna att bilda elektricitet.

3. Växelriktaren omvandlar till 230V grön el
För att du ska kunna dra nytta av energin i ditt hem måste takpanelernas likström omvandlas till användbar växelström. Det är precis vad som sker i en växelriktare.

4. Elcentral
I husets elcentral fördelas sedan energin från taket så att…

5. El till huset
…alla dina apparater och elektriska prylar kan försörjas av din egen miljövänliga el, producerad av solcellsanläggningen på ditt hus.

6. Nätägarens elmätare för köp/sälj av överskottet
Via den nya dubbelriktade elmätaren kan du sälja du ditt överskott eller hämta hem el från nätet om, och när, det behövs.

Vad är viktigt att tänka på när du skaffar solceller?

Loading...

Vi på Solkraft Sverige kan snabbt konstatera att intresset för solceller har ökat lavinartat under de senaste åren. Samtidigt finns det fortfarande många som ställer sig frågan om vi har tillräckligt med sol i Sverige för att solenergi ska vara lönsamt. På grund av våra långa och ljusa sommardagar, våra effektiva solpaneler och möjligheten att sälja producerat elöverskott så är svaret på den frågan ett rungande:

JA!

Att installera solceller i Sverige lönar sig verkligen!

Soltimmar

Soltimmar Europa

Lika många soltimmar som världsettan

Sveriges långa mörka vintrar kompenseras av att vi har långa ljusa dagar under vår, sommar och höst. Faktum är att södra Sverige under ett år har ungefär samma solstrålning som norra Tyskland, det land i världen som har flest installerade solceller per invånare.

Även när solen gått i moln

Dagens effektiva solpaneler producerar el även under molniga dagar, ja faktiskt även när de är täckta av frost eller ett lätt snötäcke. Visserligen med reducerad effekt men med rätt paneler och rätt placering kan solenergi definitivt göra underverk för din elräkning oavsett var i landet du bor.

Sälj ditt överskott

De allra flesta som installerar solceller får ett överskott av el under den del av året då solelproduktionen är hög och den egna förbrukningen låg. Överskottet säljer du enkelt tillbaka till ditt elbolag och pengarna du tjänar kan du sedan använda för att köpa el under årets mörkaste månader.

Sveriges långa mörka vintrar kompenseras av att vi har långa ljusa dagar under vår, sommar och höst.