Hej Michael Wallén, Regionansvarig på Solkraft Sverige i Stockholm!

Ni etablerar er i större form i Stockholm nu, hur känns det?
– Det känns fantastiskt bra, vi får en större närvaro på marknaden och ett mer komplett erbjudande mot våra kunder. Vi kommer att jobba över hela Stockholmsområdet, från Södertälje, Enköping, Norrtälje och en bit norr om Uppsala. Och när jag säger ett mer komplett erbjudande så innebär det att vi med ett starkt team av egna rådgivare, montörer och administratörer kan ansvara för alla delar i leveransen. För tillfället anlitar vi externa elektriker men vi jobbar intensivt med att snabbt ha egen personal även inom denna del.

Hur tänker ni kring den biten? Många andra aktörer använder underleverantörer.
– Det är ett värde som våra kunder köper. Det säger man uttryckligen, det blir en trygghet när vi på Solkraft i praktiken kan bära helhetsansvaret i och med att det är våra egna anställda som också sköter installationen av solpaneler.

Om man nu går i tankar att skaffa solceller, vad ska man tänka på innan?
– Om man ringer oss på Solkraft, egentligen ingenting. Det enda som behövs är ett intresse för att sänka sina elkostnader genom en långsiktig och trygg investering. Vi kommer ju alltid ut och tittar på förutsättningarna och pratar med kunderna, svarar på frågor och förklarar hur det fungerar.

När i tid är det lämpligt att kontakta er?
– Nu, från november till januari är en perfekt tid att börja titta på en solcellsanläggning för då kan den vara igång när vårsolen kommer i mars. Det tar den tiden från att man fattar sitt beslut till att vi har en färdig, monterad anläggning hos kunden

Och den ständigt återkommande frågan – är det lönsamt att skaffa solceller i Sverige?
– Ja, det är lönsamt från den första dagen som elmätaren är bytt och solen tittar fram. För även om det är vinter och mörkt så börjar anläggningen att betala sig själv då huset alltid får elen först från solpanelerna. Dessutom höjer en solcellsanläggning alltid fastighetsvärdet. Sen är ju såklart verkningsgraden låg mellan oktober och februari. Men Sveriges långa mörka vintrar kompenseras väl under vår, sommar och sensommar. De allra flesta av våra kunder producerar överskott under de ljusa perioderna. Överskottet säljs automatiskt och vinsten kan användas för att köpa el när solen inte lyser. Man sänker helt enkelt sina driftkostnader.

Hur är det med underhåll på vintern?
– Behovet är i princip obefintligt, låt panelerna vara, gå inte upp och skotta.