Så fungerar solcellsbidraget

Med anledning av den nyligen antagna budgeten

Solceller är en av de mest klimatsmarta energikällorna. Vi på Solkraft Sverige är övertygade om att det på lång sikt också är en av de mest lönsamma. Att det statliga investeringsstödet halveras i den nya budgeten innebär inte att solpaneler och solenergi blir en mindre bra lösning. Med tanke på att priset på solceller gått ner ca 15 % i år, samtidigt som spotpriset på el i det närmaste fördubblats, blir solcellskalkylen framåt minst lika bra trots ett reducerat investeringsstöd. Även om stödet skulle tas bort helt finns schablonen för ROT-avdraget kvar, vilket ger en subvention om 9 % av installationens totalkostnad. Solkraft Sverige menar att solcellsmarknaden står på egna ben och att energislaget klarar sig helt på egna meriter. Vi lever i en osäker tid. Det mesta är föränderligt, så också Sveriges nya budget. Men att investera i solceller är även fortsatt en säker, långsiktigt god investering. För din ekonomi, för miljön och för vår framtid.

Solkraft Sverige följer utvecklingen med spänning. Vissa oklarheter råder i nuläget och vi ska göra vårt bästa för att hålla oss alla uppdaterade. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller funderingar.

Billigare solceller med statligt investeringsstöd!

Vad är investeringsstöd för solceller?

Regeringen har beslutat att främja utbyggnaden av solenergi i Sverige. Både företagare och privatpersoner har kunnat söka solcellsbidraget sedan 2009.

Hur stort är solcellsbidraget?

Vid årsskiftet 2017/2018 höjdes bidraget till 30 % (både för privatpersoner och företagare). Avdraget beviljas på hela installationskostnaden. Högsta möjliga stöd per solcellssystem är 1,2 miljoner kronor.

Hur ansöker man om solcellsbidrag?

Ansökan skickas till länsstyrelsen i ditt län. Annars kan man skicka in en digital ansökan via Boverkets E-tjänster. Installationen måste vara utförd senast 31 december 2020 för att du ska vara berättigad stöd. När du anlitar Solkraft Sverige för din solcellsinstallation så hjälper vi dig med alla nödvändiga ansökningar.

Kan man få ROT-avdrag på solceller?

Ja. Du kan få ROT-avdrag på maximalt 30 % på arbetskostnaden för installationen. Däremot får du inte kombinera ROT-avdraget och solcellsstödet. Rent ekonomiskt är solcellsbidraget oftast att föredra, eftersom det ger stöd för hela kostnaden. Men eftersom det för tillfället är långa köer hos Länsstyrelserna så kan man välja att få ROT-avdrag direkt på fakturan om man istället önskar det. Du kan då inte få investeringsstöd samtidigt. Läs mer om utökat stöd till solceller.

Vi på Solkraft Sverige hjälper dig hela vägen – från planering till driftsättning. Boka in ett kostnadsfritt besök här nedanför!

Boka ett kostnadsfritt besök

Boka en kostnadsfri konsultation med hembesök utan köptvång. Tillsammans går vi igenom förutsättningarna för just er fastighet och skräddarsyr en solcellslösning enligt era önskemål och vår projektering.